Dwergkoffieplant

Breng je Kiemcadeau tot leven

Dwergkoffie-plant

De espressoversie

Hi koffieliefhebber! Wat dacht je van je eigen koffietoevoer? Deze Arabische koffieplant heeft even nodig om op stoom te komen, maar áls je dan kunt oogsten heb je ook meteen de duurzaamste koffie ooit. En in de tussentijd ga je gewoon ergens anders een bakkie doen met degene die jou deze espressovariant cadeau heeft gedaan, want koffie is altijd een goed idee! Het blijft koffiedik kijken, maar we weten zeker dat de nodige aandacht wonderen doet voor je koffieplant.


Latijnse naam

Coffea arabica ‘Nana’


Synoniemen

Arabische koffie, dwergkoffie, koffieplant


Over de naam

Van oorsprong komt Coffea arabica uit het Ethiopisch Hoogland. Van daaruit werd de soort naar de Arabische wereld verspreid. De naam Coffea is een verzamelnaam van houtige planten. Arabica komt voor van rond de 7e eeuw toen de boon de Rode Zee overstak van Ethiopië naar het huidige Jemen en lager Arabië, vandaar de term 'arabica'.


Er zijn vele verhalen over de geschiedenis van koffie. Een mooie om uit te lichten vinden wij het verhaal uit de 8e eeuw over een jonge herder uit Jemen. Met verwondering kijkt hij naar zijn in het rond springende geiten. Hij ontdekt rode bessen op de grond, ziet zijn geiten daarvan eten en besluit de bessen te koken. De herder proeft van het drankje en ervaart een bijzondere sensatie en energie die hij 'Kawah' noemt: kracht en vitaliteit. Volgens de legende begonnen monniken vanaf die tijd ook met de consumptie van deze 'bessendrank' - het zou ze helpen wakker te blijven tijdens nachtelijke gebeden.

Zaai-instructies Coffea arabica 'Nana'

Daglicht

Zet je Kiemcadeau op een lichte plek, niet direct in de zon.

Water geven

Check dagelijks even of de aarde nog vochtig is (niet nat). Als je water geeft kun je het kiembakje het beste even uit de berkenschijf halen, zodat het onbewerkte (en daardoor niet waterbestendige) hout niet gaat splijten.

Kiembakje ontgroeid? Tijd om te verpotten!

Na kieming verpotten en af en toe snoeien. De plant heeft een hekel aan droge lucht, dus af en toe even sprayen wordt gewaardeerd.


Na enkele jaren gaat je koffieplant bloeien met heerlijk geurende, witte bloemen. Daarna ontstaan de bessen, die je kunt oogsten en pellen als ze rood zijn. Het roosteren of branden geeft de speciale smaak aan koffie: experimenteren maar!

Share by: